Osnove BDSM-a > Rječnik BDSM-a

S

(1/1)

Dominantus:
                             
 Copyright © . All rights reserved https://bdsm-hrvatska.com. Zabranjena je upotreba teksta, fotografija, filmova, ilustracija i dokumenata. bez pismene dozvole.
         S.A.M. – Smart Ass Masochist; pseudo submisivna osoba koja želi imati pod kontrolom sve što Dom radi, izaziva kazne.

SADISM, SADIST – Postizanje seksualnog užitka uzrokovanjem boli, ponižavanjem i/ili dominacijom. Čestit sadist prouzrokovati će bol ili poniženje samo onima koji to istinski žele, poštovat će njihove granice i biti pažljiv i brižan.

SADOMASOCHISM, SM – Naprednije seksualne aktivnosti koje uključuju dogovorenu razinu boli, ponižavanja i razmjenu moći u svrhu seksualnog uživanja. SM uključuje dominaciju i submisivnost, vezanje i disciplinu, erotsko udaranje dlanom. Pojam se često krivo veže za neke teže i ekstremnije aktivnosti.

SADOMASOMYTHOLOGY – Pogrešno shvaćanje društva o tome što sadomazohizam zapravo jest. Može značiti i potpuno krivu predodžbu o nekoj određenoj SM aktivnosti.

SAFE, SANE, AND CONSENSUAL – SSC; označava prihvaćenu igru unutar SM zajednice; sudionici se drže sigurnih mjera unutar svojih aktivnosti, ne prakticiraju ništa što bi moglo ozlijediti njihovog partnera (psihički ili fizički) i zajednički dogovaraju detalje scene prije nego je provedu.

SAFE SEX, SAFER SEX – Prakticiranje seksa bez izmjene ikakvih tjelesnih tekućina, uključuje upotrebu kondoma na seksualna pomagala i spolne organe, suzdržavanje od penetracije itd.

SAFE WORD, SAFE SIGNAL – Riječ, fraza ili radnja (npr. ispuštanje nečega iz ruku od strane suba) koju upotrebljava submisivna osoba kao znak da se sa scenom prekine ili smanji intenzitet.

ST. ANDREW’S CROSS – Vertikalni križ u obliku slova "X" na koji se osoba veže kako bi se bičevala ili mučila.SCAT – Bilo koja aktivnost koja uključuje izmet.

SCENE - 1) SM ili fetiš zajednica ili bilo što vezano uz njih. 2) Scena SM igre.

SCENE FRIENDLY – Upoznatost sa i prihvaćanje SM scene i SM sudionika; uglavnom se odnosi na terapeute, odvjetnike itd.

SCENE GEAR - SM (i često vanilla) igračke za seksualne igre. [pogledaj Gear]

SENSORY DEPRIVATION – Submisivnoj osobi ograničavanje jednog ili više osjetila: sluha, vida, okusa ili mirisa, kao dio neke SM igre.

SENSORY RELOCATION – Prijenos osjećaja podražaja na neko drugo mjesto na tijelu od onog koje se podražuje.

SENSUAL PLAY - SM igra u kojoj se stimuliraju osjeti bez upotrebe boli.

SERVICE – Poslovi, radnje, aktivnosti, seksualne ili druge, koje obavlja sub za dobrobit svog Doma.

SESSION – Scena. [pogledaj Scene]

SERPENT’S TONGUE – Zmijski jezik; vrsta opreme za udaranje, napravljen od kože, 5 – 8 cm širok, sa dubokim "V" izrezom po većini dužine. Ručka je obično dupla sa prstenom učvršćenim na kraju. Ovo je vrlo nestašna igračka.

SEXUAL IMPRINTING, REIMPRINTING – Neki znanstvenici tvrde da su uzroci naše seksualnosti u prošlosti, iskustvu, okolini i da često datiraju iz ranog djetinjstva. Reimprinting je tehnika mijenjanja reakcija i kreiranje novih poveznica.

SEXUAL MAGIC, SENSUAL MAGIC – Pozitivni opisni pojmovi sadomazohizma.

SILENT ALARM – Sigurna mjera opreza koju koriste sudionici scene, a koji se još dobro ne poznaju. Npr. submisivna osoba koja ima scenu sa Domom po prvi puta, može dogovoriti sa prijateljem da ako ga ne nazove u određeno vrijeme, znači da nešto nije u redu i da on može poduzeti mjere da vidi je li sa subom sve sigurno.

SISSIFICATION, FEMINIZATION – "Prisiljavanje" muškog suba da se oblači u žensku odjeću, ponaša se kao žensko i sl.

SLAPPER – Elastična igračka za udaranje.

SLAVE - 1) U SM zajednici ponekad drugi naziv za suba. 2) Submisivna osoba u rob/Gospodar vezi.

SLAVE CONTRACT – Pisani dogovor koji sadržava sve pojmove, ciljeve i granice u jednoj SM vezi.

SLAVE TRAINING – Proces učenja suba prema preferencijama Doma i uvjetovanje ponašanja submisivne osobe.

SLING – Ljuljačka u kojoj sub može biti ugodno zavezan.

SM POSITIVE – Pozitivan i odobravajući stav prema sadomazohizmu i/ili SM sceni i sudionicima. [pogledaj Scene friendly]

SM VIRGIN – Osoba sa malo ili nimalo iskustva u SM-u.

SMART ASS MASOCHIST, SAM - pseudo submisivna osoba koja želi imati pod kontrolom sve što Dom radi, izaziva kazne.

SPANDEX·- Vrlo rastezljiv sintetički materijal koji se koristi za izradu fetiš odjeće i opreme za vezanje.

SPANKING – Udaranje suba dlanom po stražnjici. Neki ovaj pojam upotrebljavaju i za udaranje sa paddleom ili raznim drugim alatima.

SPANKING BENCH – Dio opreme koji služi da se sub namjesti za spanking. Pravilno vezan ili namješten na spanking bench, subova stražnjica je pod odličnim kutem za spanking ili bičevanje.

SPANKING SKIRT – Suknja ili haljina sa otvorima na svakom guzu kako bi se obavljao spanking po goloj koži

SPREADER BAR – Čvrsta šipka od drveta (bambus) ili metala, sa ringovima ili rupama na svojim krajevima koja služi da subu noge ili ruke budu raširene.

STING – Oštar ujedajući osjećaj na površini kože.

STOCKS – Sprava (obično od drveta) sa rupama, koja služi da se učvrste glava i zapešća ili zapešća i gležnjevi. [pogledaj Pillory]

STOPLIGHT SAFE WORDS – Jedan od načina upotrebe sigurnosnih riječi u kojem crveno znači odmah zaustaviti scenu i osloboditi suba, žuto je upozorenje dominantnom da je sub na granici izdržljivosti, a zeleno znači da je trenutna aktivnost vrlo ugodna i da se treba nastaviti.

STRAIGHT - 1) Riječ koja označava heteroseksualnu osobu. 2) Pridjev za nekoga tko nije SM orijentiran. U tom smislu, to je sinonim za vanilla.

STRAP - 1) Kao imenica, to je ili dio bondage opreme (obično kožno sa kopčom) ili služi kao oprema za fizičko kažnjavanje (također od kožnog materijala). 2) Kao glagol, odnosi se na radnju vezanja ili udaranja sub osobe remenom ili šipkom.

SUBMISSIVE, SUB – Osoba koja kontrolu nad svojim tijelom i ponašanjem predaje drugoj osobi (uz prethodno dogovorene limite) u svrhu erotske igre.

SUB-SPACE - Posebno stanje svijesti u koje sub može doći, osobito nakon intenzivne seanse sa puno boli. Karakteristika takvog stanja je euforija, prosvjetljenje, jak osjećaj užitka. Nešto slično kao u drogiranom stanju. Vjeruje se da je povezano sa izlučivanjem endorfina u mozgu. Euforija povezana sa tim stanjem može trajati od nekoliko sati pa do nekoliko dana. [vidi: Bottom-space]

SUBMISSIVE UNIFORM – Uobičajena odjeća koju nosi sub, kako bi se naglasila seksualnost. To su najčešće kratke suknje, prozirne majice, visoke pete, čarape s podvezicama ili halterima, korzet.

SUSPENSION – Tehnika vezivanja u kojoj cijelo ili dio tijela submisivne osobe visi u zraku. Pri ovoj tehnici mora se posebno voditi računa o mjestima vezanja na tijelu.

SUSPENSION CUFFS – Bilo kakva suspenzija oko ručnog ili nožnog zgloba, posebno dizajnirana kako bi bila sigurna i ne bi ozlijedila. [vidi Cuff, Cuffing; Suspension]

SWITCH - 1) Osoba koja voli biti u obje uloge u SM igri, top ili bottom, dom ili sub. 2) Tanka savitljiva šiba za tjelesno kažnjavanje.

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju